När Europas godaste flygplansviner utsågs hamnade SAS på en god andraplats i den prestigefulla rödvinskategorin.

Endast Fritidsresors brittiska systerbolag, Thomson Airways röda vin rankades högre av expertpanelen som leddes av den välkända vinexperten Tom Cannavan. Panelen blindtestade totalt 21 röda och vita viner som serveras i ekonomiklass på några av Europas största flygbolag.

Att flyga har visat sig kunna bli en extra trevlig upplevelse för de som väljer rätt flygbolag. Skyscanner Airline Wine Awards avgjordes i Edinburgh och när vinglasen var tomma stod det klart att SAS serverar det näst bästa rödvinet ombord bland de jämförda flygbolagen, Backhouse Pinot Noir 2011. Endast Thomson Airways röda vin Finca La Linda, Cabernet Sauvignon 2011 smakade bättre enligt juryn.

– SAS ska vara stolta över sin andraplats i rödvinskategorin. Vin är den absolut populäraste drycken ombord och avnjuts av närmare var fjärde resenär* och då är det självklart viktigt att ha bra viner ombord, säger Linda Edstrand, Skandinavienchef Skyscanner.

Expertpanelen bestod av tolv vinexperter med Tom Cannavan i spetsen. De provade 21 röda och vita viner och betygsatte dem på en tiogradig skala. I kategorin vitt vin var det en tuff match mellan Lufthansa, KLM och budgetbolaget easyJet som förra året tog hem segern för just bästa vita vin. I år utsågs dock Lufthansas Peter & Peter Riesling till bästa vita vin och easyJet knep tredjeplatsen efter KLM.

– Jag är imponerad över vilken hög kvalitet vinerna som serveras ombord håller. De vita vinerna är överlag mycket bra, medan kvaliteten på de röda är lite mer ojämn. Mitt tips till resenärer är att chansa och prova vinerna på planet även om du inte har hört talas om dem förut, för årets viner håller en mycket hög kvalitet, säger Tom Cannavan, vinexpert och juryordförande.

* En undersökning som Skyscanner har genomfört bland 1000 resenärer visar att 23 procent dricker vin ombord på planet. Se mer info i bifogad grafik.