Det visar en internationell passagerarundersökning som flygjämförelsesajten Skyscanner har genomfört där Europas bästa flygplansmat har utsetts. Vinnare i kategorin Kortdistansflygningar är svenska SAS före tyska Lufthansa och Turkish Airlines.

Undersökningen inkluderade 19 internationella flygbolag, vars mat rankades av en oberoende testpanel.

Testpanelen som bedömer maten utgörs av 550 flygvana resenärer som sätter betyg på flygbolagens mat utifrån kriterierna smak, utseende och urval. De tre kategorier där flygplansmaten bedöms är Lågprisflyg, Kortdistansflyg och Långdistansflyg.

Svenska SAS kammade hem guldet i kategorin Kortdistansflygningar före Lufthansa och Turkish Airlines. SAS stod sig även starkt i klassen Långdistansflygningar där det svenska flygbolaget knep tredjeplatsen bakom vinnaren KLM och tvåan Aeroflot.

”SAS jobbar konstant med att utveckla produkter och tjänster som våra passagerare uppskattar och som förhöjer reseupplevelsen. Ombord utvecklar vi kontinuerligt vår servering med nya spännande alternativ som satsar på goda råvaror, gärna närodlat och ekologiskt. Att vinna priset för bästa maten i Europa känns som ett extra hedrande bevis med tanke på att det är framröstat av just våra kunder”, säger Philip Wågnert, vice VD produktutveckling och management, SAS.

Värt att notera är att de flygande matkritikerna valde SAS som etta trots att det är det enda flygbolaget där man måste betala för maten på korta sträckor. SAS klarar sig dock även bra på långdistansflyg där maten är gratis.