Var fjärde svensk vill helst stanna utanför flygplanet.

För många är rädslan stark nog för att övervinna alla rationella argument. Som att det är större sannolikhet att du omkommer på vägen än i luften. Skriver svd.se.

När världens största nätresebyrå, Expedia.se, frågade 4000 personer från Sverige, Norge och Danmark om flygning visade det sig att svenskar är mest flygrädda av nordborna.

Spannet är stort, från dem som inte ens kan vara nära en flygplats till dem som bara känner lite obehag. Och anledningarna varierar. Men vissa orsaker till obehag grundar sig inte på fakta.

Vi har tagit del av några myter som enligt Business Insider inte borde skapa oro.

1. Den som vill öppna flygplansdörren i luften utgör en riktig säkerhetsrisk.

Det stämmer inte. Uppe i luften är trycket så högt att den som ska öppna flygplansdörren behöver Karl-Alfreds styrka.

Oavsett hur mycket spenat den där dåren på flyget har ätit så behöver du inte oroa dig över att hela besättningen ska flyga ut genom dörren om han plötsligt går mot nödutgången. Dessutom…

2. Ett litet hål i flyget kommer att leda till att alla sugs ut i luften.

Nej, efter att ett tre decimeter långt hål hittades på Alaska Airlines MD-80 år 2006 nödlandade flyget. Men enligt Patrick Smith, pilot, bloggare och författare till boken Cockpit Confidential fanns det aldrig anledning till fara. Han skriver att ”hålet var litet, och rimligtvis skulle flyget fortsätta att flyga i ett stycke så fort kabintrycket fallit. Vilket det också gjorde.”

3. Du blir onykter fortare på hög höjd.

Du kan känna dig onykter av att vara på hög höjd och lufttrycket i ett flygplan är inte anpassat för att motsvara havsnivå utan snarare 2 400 meters höjd. Men när Discovery’s ”Mythbusters” kollade närmare visade det sig att alkohol inte gör dig onykter snabbare där uppe i luften.

4. Flygplan dumpar toalettavfall i luften.

Så många människor klagade över att ha blivit anfallna av spill från ovan att amerikanska federala flygadministration FAA skapade ett faktablad på temat. Enligt bladet är det ”fysiskt omöjligt för en pilot att dumpa tanken under en flygning.” Med andra ord om du träffas av skit från ovan, är det mer troligt att det kommer från en fågel.

5. Du kan fastna på toaletten om du spolar medan du sitter ned.

Du kanske kan fastna, men då bara om din kropp skapar ett 100 procent lufttätt lock på vakuumtoaletten. Vilket anses vara rätt svårt att åstadkomma.

6. Du blir sjuk av luften som cirkulerar i flygplanet.

Luften behöver inte vara så dålig som det kanske verkar. I alla fall inte enligt flygplanstillverkarna. De filter som används för att filtrera luften ska nämligen enligt tillverkarna uppnå sjukhuskvalitet. Boeing hävdar att mellan 94 och 99,9 procent av de luftburna mikroorganismerna fastnar i filtret och att luften byts ut helt varannan eller var tredje minut.

En viktigare grogrund för att bli sjuk är troligtvis bakterier på brickor och armstöd. En bättre idé än att försöka hålla andan kan därför vara att ta med handsprit och våtservetter.

7. Säkerhetsbältet kan försämra dina chanser vid en flygkrasch.

Visserligen gör säkerhetsbältet det lite svårare att hoppa upp ur sätet, men vid en krasch gör det troligtvis mer nytta än skada. Risken vid en nödlandning är annars att du kastas runt, träffar din granne eller slår huvudet i taket. Medan svårigheterna att få upp bältets spänne för de flesta är begränsade.

8. Piloter kan påverka luftflödet för att hålla passagerare på plats och spara bränsle.

Nej, enligt Patrick Smith – pilot, bloggare och författare till ”Cockpit Confidential” – bestäms syrenivån av lufttrycket. ”Det går inte att minska på syret”, är hans besked.

9. Ansiktsmasker är till för syns skull.

Det sades av Tyler Durden i filmen Fight Club, men det är inte sant. Om lufttrycket faller i flygkabinen (vilket kan ske utan att flygplanet kraschar) lämnas alla att andas luft motsvarande den på 9 000 meters höjd (strax över den högsta punkten på Mount Everest). Tills piloterna kan få ned flyget på 3 000 meters höjd är det troligtvis rätt skönt att kunna andas normalt i en ansiktsmask.

10. Det finns ingen chans att du överlever en flygkrasch.

Efter att Asiana Airlines Flight 214 kraschade den 6 juli i år verkade det osannolikt att 305 av 307 passagerare överlevt (en tredje dog på marken efter att ha blivit överkörd av räddningspersonal). Men faktum är att det stämmer ganska väl överens med statistik. Majoriteten överlever en olycka – även på ett flygplan. 

Källa:svd.se