Snart slipper svenskar som besöker Indien att söka om visum i förväg. Svenskar är en av de 40 nationaliteter som föreslås få automatiskt visum vid ankomst till landet.

Att söka visum före resan kan vara tidskrävande, särskilt under högsäsong, även om handläggningstiderna skyndats på senaste året. Charterbolaget Apollo har exempelvis haft svårt att sälja sista minuten-resor med alltför kort varsel, eftersom det är svårt för resenärer att få indiskt visum på bara ett par dagar. Indisk regeringen har insett att detta är en bromskloss för turismen till Indien, som med internatioenlla mått är mycket blygsam.

Alla typer av visum kommer att inte kunna fås direkt på flygplatsen vid ankomst, men de tre vanligaste, arbets- affärs- och turistvisum.

Redan idag får sex nationaliteter, däribland finländare, visum vid ankomst. Förslaget om att utöka antalet nationaliteter som ska slippa bege sig till ett visumansökningskontor i hemlandet är inte nytt. Då och då i flera år har nyheter om utvidgningen läckt ut till media. Men på indiska regeringens planeringskommisionsmöte i oktober slog man officiellt fast att det är på gång.

– Det rådde enighet om att starta processen för att göra Indien till ett turistvänligt land och utöka visum vid ankomst-servicen till ytterligare 40 länder, sa planeringsminister Rajeev Shukla till nyhetsbyrån Press Trust of India efter mötet.

Indiens andel av all internationell turism var 2012 bara 0,64 procent, vilket gör att att världens näst folkrikaste land hamnar först på 41:a plats över mest besökta turistländer.

Exakt när de nya reglerna för visum vid ankomst för svenskar ska börja gälla har Indiens regering ännu inte tillkännagett, men förhoppningen är att det ska kunna ske under 2014 eller 2015.

Bland de länder som ska omfattas av de nya enklare reglerna för turist- och arbetsvisum finns förutom Sverige och Norge också USA, Storbritannien, Kanada, Brasilien, Australien, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Schweiz, Spanien, Belgien, Österrike, Polen och Irland.

Redan idag kan medborgare från Japan, Finland, Singapore, Indonesien, Luxembourg, Nya Zeeland, Kambodia, Vietnam, Filippinerna, Laos and Burma få visum vid ankomst.

Servicen med ankomstvisum finns idag på flygplatserna i Delhi, Chennai, Kolkata, Mumbai, Hyderabad, Bengaluru samt Kochi och Thiruvananthapuram i Kerala.

Indien tar idag emot relativt få utländska turister. 2012 kom 6,58 miljoner, en ökning med 4,3 procent jämfört med 2011.

Vagabond