SAS börjar flyga till Köpenhamn från Linköping City Airport från och med 30 mars 2014. Det innebär att ännu ett stort och etablerat flygbolag valt att öppna en linje från Linköping.

– Detta är verkligen efterlängtat av näringslivet i hela regionen. Många företag har avtal med SAS och väljer idag att flyga från Arlanda. Nu kan vi ge dem ett bättre alternativ, säger Camilla Lejon, VD för Linköping City Airport.

Från 30 mars 2014 kommer SAS att flyga två turer per dag till och från Köpenhamn alla veckans dagar, vilket alltså ger 28 förbindelser i veckan. SAS kommer att sätta in nya flygplan av modellen ATR 72-600 med plats för 70 passagerare.

SAS beslut att öppna en linje har föregåtts av analyser av marknaden och efterfrågan i Linköping och regionen.

– Vi är väldigt glada över denna satsning som vi tror mycket på. Regionen är spännande med ett väletablerat näringsliv och många företag som behöver bra kommunikationer. Vi har sett att det finns ett stort intresse i regionen för att kunna resa enklare och med bra anslutningar. Via vår nya linje kommer Europa och världen bli mycket mer tillgängligt för både affärsresenärer och fritidsresenärer, säger Anders Wahlström, ansvarig för SAS företagsförsäljning i Sverige.

Regionens affärsflygplats
Linköping har etablerat sig som regionens affärsflygplats. Förra året sattes rekordet 115 000 passagerare och i år väntas det öka till 120 000. Linköping City Airport drivs sedan 2013 helt av Linköping kommun. Tidigare drevs den tillsammans med Saab.

– Det är av stor betydelse för hela regionens näringsliv, universitet och staden Linköping att SAS nu bestämt sig för att etablera en flyglinje till Köpenhamn. Linköping befinner sig i en kraftig expansion och tillsammans med Norrköping utgör vi ett kraftfullt regioncentrum, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M).

Idag flyger flygbolaget NextJet mellan Linköping och Köpenhamn med betydligt mindre flygplan. NextJet kommer att avveckla sin linje.

– Vi har ett stort behov av fler flygplansstolar så denna kapacitetshöjning är efterlängtad, både av näringslivet och också av privatpersoner, säger Camilla Lejon.

Näringslivet positivt
Sedan tidigare flyger KLM upp till tre dagliga turer mellan Linköping och Amsterdam. Det innebär att det kommer att finnas sammanlagt upp till fem dagliga förbindelser med SAS och KLM från Linköping. Linköping City Airport kommer nu att kunna erbjuda affärsresenärerna bättre förbindelser ut i världen än regionen någonsin tidigare har haft.

– Linköpings flygplats och dess flyglinjer spelar en viktig roll i vår kommunikation med våra dotterbolag i Europa och våra övriga marknader i världen. Att man nu utökar med SAS till Köpenhamn och vidare ut i Europa och världen ser vi som en stor fördel och detta kommer att bespara oss många tidskrävande resor med andra transportmedel till Arlanda och Köpenhamn framförallt, säger Väderstadverkens VD Christina Stark.

– Kostnadseffektiva kommunikationer med bra avgångar är mycket viktigt för oss och regionens övriga exportföretag. Därför ser vi positivt på att ytterligare en seriös aktör etablerar flyglinje till Linköpings flygplats och därmed skapar konkurrens och alternativ, säger Autoliv Electronics VD Bo Wass.