Det är El Celler de Can Roca i Girona norr om Barcelona i Spanien åter tar förstaplatsen när Engelska tidningen Restaurant presenterar listan över världens bästa restauranger. Förra året var det Danska restaurangen Noma i Köpenhamn som van men i år hamnar Noma på tredje platsen.

De spanska bröderna är vanna att ligga i topp.
El Celler de Can Roca som drivs av bröderna Joan, Josep & Jordi Roca kom på andra plats bakom Noma 2011 2012 & 2014 men var 1:a 2013. I år är det Osteria Francescana i italienska Modena som tar andra platsen.

Svenskt på plats 25
Det är inge svenska restauranger på topp 10-listan. På plats 25 återfinns Restaurant Fäviken i Järpen och i Stockholm kan Restaurant Frantzen vara glada då den är världens 31:a bästa krog. Restaurant Esperanto (också i Stockholm) är en nykomling som återfinns 97:e plats.

LISTAN – VÄRLDENS BÄSTA RESTAURANGER
Världens 10 bästa restauranger 2015

1, El Celler de Can Roca, Girona, Spanien
2, Osteria Francescana, Modena, Italien
3, Noma, Köpenhamn, Danmark
4, Central, Lima, Peru
5, Eleven Madison Park, New York, USA
6, Mugaritz, San Sebastián, Spanien
7, Dinner by Heston Blumenthal, London, Storbritannien
8, Narisawa, Tokyo, Japan
9, D.O.M. São Paulo, Brasilien
10, Gaggan, Bangkok, Thailand

Källa, www.theworlds50best.com