Landvetter flygplats och Stockholm Arlanda är först ut i Sverige med att få nya och automatiska inpasseringsgrindar vid säkerhetskontrollen. Satsningen innebär att det blir enklare, snabbare och framförallt smidigare att passera flygplatsernas säkerhetskontroller. Swedavia hoppas även att köerna ska minska för att ta sig till sitt flyg.

Investeringen innebär ytterligare ett steg av automatisering och digitaliseringen av svenska flygplatser. Sedan tidigare finns både incheckningsautomater och bagageinlämning med självbetjäning. Att du som resenär även kan checka in hemifrån innebär att du endast behöver lämna in ditt bagage när du ankommer till flygplatsen.

– Självbetjäningstjänster är något som våra flygbolag och vi vill införa för att uppnå en förenkling i resandet för resenärer och ökad effektivitet för våra flygbolag. De nya tjänsterna som vi inför ligger i linje med vad våra flygbolag och resenärer efterfrågar, säger Elisabeth Axtelius, flygmarknadsdirektör på Swedavia Airports till Travelreport.